7 Voordelen van informatiebeveiliging

door | 2 okt 2021 | Artikelen

Als je met je klant in gesprek gaat, zal die altijd vragen waarom informatiebeveiliging nodig is. Het antwoord daarop is dat informatie voor alle organisaties een noodzakelijk bedrijfsmiddel is. Als het geen waarde heeft, waarom leggen we dan zoveel vast op papier en elektronische wijze? Als het waarde heeft dan moet het ook op een passende wijze beschermd worden. Je klant moet er niet aan denken dat die informatie niet meer beschikbaar is, voor iedereen toegankelijk is of door onbevoegden worden gewijzigd. Iedere klant wil (reputatie)schade voorkomen of beperken.

Bedrijven die niets doen tegen dreigingen zijn aantrekkelijk doelwitten voor criminelen.

Iedere organisatie verwerkt informatie. 10 jaar geleden was dit nog niet zo. Nu moet geen enkele directeur of ondernemer er aan denken dat het bedrijf wordt gehackt. De afhankelijkheid van IT is toegenomen, omdat we klanten steeds sneller moeten bedienen en informeren. Succesvolle bedrijven zijn bedrijven die informatie technologie het beste in weten te zetten. De digitale transformatie brengt naast de voordelen ook nieuwe dreigingen met zich mee. (IT-)bedrijven die niets doen tegen de dreigingen zijn aantrekkelijk doelwitten voor criminelen. Daar komt bij dat de omgeving steeds vaker verwacht of zelfs eist dat de informatiebeveiliging aantoonbaar goed is geregeld. Denk maar aan wet- en regelgeving vanuit de overheid, normen van een branche (compliance) en de eisen van klanten van jou klant.

Informatiebeveiliging is het geheel van maatregelen, processen en procedures die de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle vormen van informatie en de informatievoorziening binnen de grenzen van een organisatie garanderen.

Jouw klant wil daarom dat je de informatie in digitale vorm beschermd en de beschikbaarheid ervan garandeert. Dat je “gewoon” de informatiebeveiliging en de bedrijfscontinuïteit regelt. Als dat het enige doel is willen ze uiteraard dat je de risico’s van de bedrijfsvoering verkleint tegen minimale kosten. Ga je daarin mee zonder de overige voordelen te bespreken dan gaat het gesprek alleen over kosten. Informatiebeveiliging heeft echter drie doelen:

 1. de bedrijfscontinuïteit te waarborgen
 2. de risico’s te minimaliseren
 3. de kansen zo groot mogelijk te maken

De eerste twee doelen van informatiebeveiliging zijn onderdeel van risicomanagement: beoordelen welke potentiële problemen zich kunnen voordoen en maatregelen treffen om die risico’s te verkleinen. Het derde doel “kansen zo groot mogelijk maken” is niet zo bekend.

Concurrentievoordeel

Als de klanten van jouw klant eisen dat de informatiebeveiliging aantoonbaar op orde is, dan is jouw klant in het voordeel als dat goed is geregeld. Het is een concurrentievoordeel waarmee je klant zich kan onderscheiden van concurrenten! Zit je klant in een competitieve markt, dan is dat een groot voordeel. Om die reden zou je klant best willen investeren in informatiebeveiliging.

Dat zou je als IT-bedrijf ook moeten doen. Als een klant aan jouw bedrijf hun gevoelige informatie toevertrouwt, dan kan je nieuwe klanten overtuigen dat je hun informatie beter beschermt dan concurrenten. Dit betekent een groter marktaandeel en hogere winsten!

Minder kosten voor herstel van data- en beveiligingslekken

Heeft heeft je klant de informatiebeveiliging op orde, dan voorkom je daarmee data/beveiligingslekken. Je hebt dan ook niet al het werk en de kosten om meldingen of aangifte te doen en de schade te herstellen.

Financieel voordeel

Informatiebeveiliging wordt meestal beschouwd als een kostenpost zonder duidelijk financieel voordeel. Dit zijn de voordelen:

 • Minder incidenten af te handelen
 • Minder onderbrekingen in de dienstverlening
 • Minder incidentele datalekken
 • Minder ontevreden medewerkers

Het is moeilijk te berekenen hoeveel geld je kan besparen als je deze zaken voorkomt, maar het spreekt klanten wel aan.

Verbeteren van de organisatie

Inrichting van informatiebeveiliging zorgt voor het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Dit is waarschijnlijk het meest onderschatte voordeel. Als je bedrijf groeit, ervaar je problemen m.b.t. , verantwoordelijkheden,  rollen, toegang tot informatiesystemen, enz. Informatiebeveiliging dwingt om heel precies toegangsrechten, rollen en verantwoordelijkheden te definiëren en daarmee verbeter je de organisatie!

De voordelen van informatiebeveiliging op een rij

 1. Beschermt informatie en de informatievoorziening tegen dreigingen
 2. Verzekerd de bedrijfscontinuïteit
 3. Voldoen aan wet- en regelgeving, compliance eisen en eisen van klanten
 4. Levert concurrentievoordeel op
 5. Minder kosten voor herstel van data- en beveiligingslekken
 6. Levert financieel voordeel op
 7. Verbetert de organisatie

 

 

 

Deel dit bericht via: